Doet de behandeling pijn?

De ene persoon is de andere niet. Maar ernstige pijn doet het meestal niet. Wel is het zo dat de meeste mensen een behandeling niet fijn vinden. Als de pijn te erg is, kun je verdoofd worden. Hierover lees je meer bij de volgende vraag.

Ben ik verzekerd voor de mondhygiënist?

Dat hangt af van de polisvoorwaarden van je verzekering. Een bezoek aan de mondhygiënist valt onder de tandartsverzekering. Je kunt dus de kosten, of een deel daarvan, vergoed krijgen.

Er zijn 24 zorgverzekeraars in Nederland. De meeste verzekeraars vallen onder een overkoepelend concern. Er zijn 10 concerns. Hieronder vind je een overzicht van de merken (labels) die aan de concerns verbonden zijn. De grootste 4 concerns verzekeren samen ongeveer 88,3% van de markt.

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 zijn er geen nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen. Dit verandert in 2018 met de toetreding van het Luxemburgse IptiQ. Deze dochter van het Zwitserse Swiss Re zal de labels Promovendum, National Academic en Besured van VGZ overnemen.

Bekijk hier een infographic met alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Achmea

* Dit is een zogenaamde volmacht. Volmachten zijn zelfstandig en werken samen met een of meer zorgverzekeraars.

ASR

* Dit is een zogenoemde volmacht. Volmachten zijn zelfstandig en werken samen met een of meer zorgverzekeraars.

CZ

DSW

ENO

IptiQ

Menzis

ONVZ

VGZ

* Dit is een zogenaamde volmacht. Volmachten zijn zelfstandig en werken samen met een of meer zorgverzekeraars.

Zorg en Zekerheid

Bronnen: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa): Marktscan Zorgverzekeringsmarkt 2017, Vektis Zorgthermometer 2017 en websites zorgverzekeraars.

Wat kost een behandeling?

De kosten van een behandeling kunnen we pas berekenen nadat we je gebit hebben gezien. Hiervoor gebruiken we de standaardtarieven van de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit. Dit is 12,39 euro per 5 minuten.

Bekijk hier de overige tarieven van de mondhygiënist.